Soarele

La nivel global, soarele furnizează de 10.000 de ori energia consumată de populație- energie liberă oricui dorește să o capteze – conform Greenpace.

Energia solară este lumina radiantă și căldură de la soare, care este valorificată folosind o gama largă de tehnologii, cum ar fi energia solară pentru a genera electricitate sau energie solară termică.

Obținerea energiei electrice provenite de la soare este posibilă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, principala componentă a unui sistem de energie solară.

Dacă iei în calcul montarea unui sistem de panouri fotovoltaice îți venim în ajutor cu câteva informații: ce tipuri de panouri solare poți alege și cât de potrivită este locația țării noastre pentru acest tip de energie.

Panourile solare fotovoltaice

Există anumite materiale care atunci când sunt expuse la razele soarelui pot produce electricitate. Această proprietate este cunoscută sub denumirea de efect fotovoltaic.

Panourile solare fotovoltaice folosesc această proprietate și transformă energia luminoasă în energie electrică.

Panourile fotovoltaice sunt alcătuite din celule solare care absorb particulele de lumina și apoi transformă energia soarelui direct în energie electrică.

Energia poate fi utilizată imediat sau poate fi stocată, fie în rețea (instalație tip on-grid) fie în baterii administrate local (instalație tip off-grid sau hibrid).

Marea majoritate a panourilor solare sunt confecționate dintr-un strat transparent de plastic care conține celule solare conectate între ele. Acestea sunt acoperite cu o folie de protecție din sticlă securizată.  În condiții normale, materialele din care sunt confecționate aceste panouri au o durata de viața de cel puțin 20 de ani.

Modul în care sunt conectate celulele solare și numărul lor determina puterea panourilor, în wați, care este principala lor caracteristică.

Principalele categorii de panouri solare fotovoltaice:

  • panourile solare monocristaline – au o nuanță de negru închis și un grad ridicat de eficiență. Dintre toate tipurile de panouri, acestea produc cea mai mare cantitate de energie. De asemenea, sunt foarte durabile cu garanții de performanță de peste 20 de ani.
  • panourile solare policristaline – au o nuanță de albastru închis. Comparativ cu cele monocristaline, sunt mai puțîn rezistente la temperaturi ridicate. Sunt mai ieftine, dar gradul de eficiență este unul scăzut.
  • panourile solare cu strat subțire (Thin Film) – au un design plăcut, sunt flexibile, pot fi utilizate pe suprafețe mari, iar eficiența lor nu este afectată de umbră sau temperaturi ridicate.

Eficientă utilizării energie solare în România.

Cantitatea de energie solară pe metru pătrat este influențată de poziția soarelui față de locația sistemului.

Soarele își schimbă poziția, față de sistemul nostru fotovoltaic, continuu atât în timpul unei zile cât și pe parcursul anului. Astfel energia solară primită de panourile noastre diferă în fiecare moment și influențează producția de energie. România se situează de o parte și de altă a paralelei 45. Ilustrăm în imaginea de mai jos poziția soarelui față de paralelă 45, vara și iarnă.

Exemplificam, in imaginea alaturata, variatia energiei produse de un sistem de panouri de 3 kw pe timpul unui an. Sistemul este orientat catre sud si inclinat la un unghi de 35 de grade.

Un aparat electric este caracterizat de puterea electrică măsurată în wați (sau kw=1000 w). Consumul de energie electrică este determinat de puterea consumată și de timpul de folosire a aparatului. Astfel energia electrică consumată (sau produsă) se măsoară în kwh. Această energie este măsurată de contorul electric și asta plătim.

Dacă luăm în calcul prețul de 1 ron/kwh reiese că în iulie, cea mai bună luna pentru producție, avem o economie de 452,88 ron (pentru 3 kw panouri). Total producție anuală este de 3857,27 kwh, în ron este de 3857,27 ron. Acesta este un calcul matematic, simplificat. În realitate sunt mulți factori care influențează rezultatul: raport consum zi/noapte, starea vremii, caracteristicile tehnice ale sistemului, prețul kwh, etc.