Noțiuni

Sistemul de energie electrică produsă din energia solară este complex și implică câteva noțiuni pe care le vom defini în acest articol.

Sistem energie electrică solară, reprezintă totalitatea elementelor și dispozitivelor care alcătuiesc sistemul, cu scopul de a produce și distribui energie electrică obținută din energia solară.

Sistem off-grid, este acel sistem de energie electrică solară care nu este conectat la rețeaua publică de energie electrică. De exemplu o cabană izolată la munte cu un sistem fotovoltaic care produce energie electrică ziua pentru consumul propriu, o parte din această putând fi stocată în baterii pentru consumul pe timpul nopții.

Sistem on-grid, este sistemul care este conectat la rețeaua publică de energie electrică. Energia produsă este împărțită astfel: o parte va acoperi consumul curent , iar o altă parte, surplusul, este exportat în rețeaua publică pentru stocare și utilizare atunci când va fi necesar. Dacă se preferă că surplusul de energie să nu fie exportat, sistemul va produce energie egală cu consumul curent al locației, dar în acest caz eficientă sistemului scade. Acest tip de sistem nu funcționează dacă nu avem rețeaua publică activă.

Sistem hibrid, este sistemul care este racordat la rețeaua publică de energie electrică, dar are și stocare proprie. Surplusul de energie produsă poate fi exportat către rețea după încărcarea bateriilor.

Sistemul poate funcționa și fără energia din rețeaua publică și este recomandat în cazul în care sunt întreruperi ale energiei electrice în zona sau nu se dorește exportul de energie în rețea.

Prosumator, persoană fizică sau juridică care produce energie electrică, consumă o parte din energia produsă iar surplusul îl exportă în rețeaua publică. El este atât consumator cât și producător.

Exportand energie în rețeaua publică sistemul trebuie să îndeplinească condițiile impuse de Agenția Națională de Reglementare a Energiei (ANRE).

Certificatul de prosumator va fi obținut de la distribuitorul de energie. Pe baza acestui certificat se încheie un contract de prosumator cu furnizorul de energie.

Smart-meter, contorul inteligent de energie electrică montat în sistemul de energie electrică solară cu rolul de a măsură și afișa parametrii caracteristici: tensiunea, curentul consumat, puterea consumată, energia consumată, faza, etc. De asemenea el furnizează informații invertorului și cu ajutorul lui se poate limita exportul de energie către rețeaua publică.

Puterea electrică, este dată de produsul între tensiunea și curentul consumat de către un consumator electric. Această putere este înscrisă pe etichetele aparatelor. Se măsoară în wați, 1kw=1000w.

Energie electrică, este dată de produsul între puterea electrică și timpul de utilizare. Este cea ce măsoară contoarul distribuitorului și această energie este ceea ce plătim. Se măsoară în kwh (kilowați ora).

Panoul solar, este un ansamblu de celule fotovoltaice care transformă energia solară în energie electrică de curent continuu. Este prima veriga din sistemul fotovoltaic. Panourile sunt caracterizate de puterea electrică pe care o produc, în wați.

Invertorul, este un dispozitiv electronic care transformă energia electrică de curent continuu în energie electrică de curent alternativ. Energia electrică de curent alternativ este aceea pe care aparatele electrice o folosesc în funționare și este caracterizată de tensiune de 230V/380V și de frecvența de 50Hz, la noi în țară.

Invertorul poate avea și rol de încărcare a bateriilor și este dispozitivul care face managementul surselor de energie disponibile: panouri solare, baterii, rețeaua publică, etc.

Tablou de protecție, este un tablou electric echipat cu protecțiile necesare funcționarii corecte a sistemului fotovoltaic: descărcătoare, fuzibile, siguranțe automate, smart-meter, etc. Tabloul se dimensionează în funcție de numărul de stringuri și de puterea calculată.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *